Διερευνώντας την έννοια της Κακοποίησης

Σ' αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα διερευνήσουμε από κοινού την έννοια της κακοποίησης.   Οι συμμετέχοντες/ούσες  μέσα από τεχνικές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και του Εκπαιδευτικού Δράματος εκφράζονται, προβληματίζονται και μοιράζονται σκέψεις πάνω στο φαινόμενο της κακοποίησης στις ανθρώπινες σχέσεις.

•Τι σημαίνει κακοποίηση για εμάς; Ποιες μορφές μπορεί να πάρει;

•Τι μας δυσκολεύει να αντιδράσουμε σε μια τέτοια συνθήκη;

•Ποιες οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας;

•Έχουμε τα ίδια αισθανθεί παγιδευμένα σε μια τέτοια συνθήκη;

•Ποιες οι δυνατότητες ανατροπής της κακοποίησης;

 

Εισηγήτριες: Γκλόρια Χόντια, Φιλίππη Ρούβαλη

Ώρα έναρξης: Κυριακή 18/09/2022 στις 15.00

Διάρκεια: 3 ώρες

Το σεμινάριο απευθύνεται: αποκλειστικά σε ενήλικες

Βιογραφικά συντελεστών

Φιλίππη Ρούβαλη

Μεγάλωσε στο Αίγιο, σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα  Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών και στη Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα  Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση στη σχολή Καλών Τεχνών  του Πανεπιστημίου Ναυπλίου, όπου εκπονεί τη διπλωματική της εργασία με θέμα τη Δραματική Τέχνη ως μέσο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης. Εργάζεται ως  αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δασκάλα στο δημόσιο σχολείο από το 2019 και ως εμψυχώτρια βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά στην ομάδα  « Άγγιγμα και Όρια» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Έχει εργαστεί  ως ηθοποιός σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις και σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού,   ως θεατροπαιδαγωγός σε εργαστήρια για παιδιά, ως ομαδάρχισσα σε κατασκήνωση. Έχει, επιπλέον, εργαστεί εθελοντικά με ομάδες παιδιών στη Λεττονία στα πλαίσια εθελοντικού προγράμματος  Erasmus+, με ασθενείς της ψυχιατρικής κλινικής στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και με παιδιά πρόσφυγες για την εκμάθηση ελληνικών.

Γκλόρια Χόντια

Η Γκλόρια Χόντια  είναι Θεατροπαιδαγωγός και κατέχει πτυχίο βρεφονηπιοκομίας του τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας όπως επίσης και  μεταπτυχιακό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τίτλο «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση». Εκτός από τις σπουδές της έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού αυτοσχεδιασμού, Σωματικού Θεάτρου, Θεατρικού παιχνιδιού και Ψυχοδράματος. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό «Εκπαιδευτήρια Ατσόγλου» ως παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα πραγματοποιούσε εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο  Συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» στην Κόρινθο. Επιπρόσθετα σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους όπου η τελευταία της ταινία με τίτλο «night out» έχει διακριθεί ως φιναλίστ σε αρκετά διεθνή Φεστιβάλ ενώ στο Festival Katharsis έχει βραβευτεί ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους του ενός λεπτού. Ακόμη είναι μέλος της δράσης «Άγγιγμα και όρια» όπου στόχος της είναι η ενημέρωση, σχετικά με την αυτονομία που μπορεί και χρειάζεται να έχει ένα παιδί σε σχέση με το σώμα του.