Εργαστήριο παραμυθιού και αφήγησης για παιδιά:

«Παίζοντας με τα παραμύθια!»

Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνουμε για το λαϊκό παραμύθι και την παράδοση του τόπου μας μέσα από ομαδικά παιχνίδια απ’ τα χρόνια τα παλιά! Οι «Σουσουραδομαχίες» βοηθούν την Σουσουράδα να βρει την ουρά της, η Βασίλισσα παίζει κρυφτό με τον ήρωα και τον ψάχνει σε θάλασσα, ουρανό και γη και ο μαγεμένος κήπος είναι γεμάτος «αγαλματάκια ακούνητα»! Μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουμε τον μηχανισμό λειτουργίας του λαϊκού παραμυθιού και θα ασκηθούμε στην τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας! Σχεδιασμός-υλοποίηση εργαστηρίου: Σουσουράδες (Αγγελική Αγαλιανού - Ελεάνα Χατζάκη)

Ώρα έναρξης: Σάββατο 17/09/2022 στις 18.00

Διάρκεια: 2 ώρες

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε παιδιά 6-12 ετών 

Βιογραφικά συντελεστών

Σουσουράδες (Αγγελική Αγαλιανού - Ελεάνα Χατζάκη)

Η Αγγελική Αγαλιανού γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος κλασσικού πιάνου (Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας) και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Εκπαίδευση (Newcastle University) και απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Από το 2017 διδάσκει πιάνο και πραγματοποιεί μουσικοαφηγηματικές παραστάσεις, προσπαθώντας να φέρει στο φως τους θησαυρούς των προφορικών παραδόσεων των λαών. Έχει αφηγηθεί σε θέατρα, σχολεία και βιβλιοθήκες στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Αφήγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2017 πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα την αφήγηση σε συνεργασία με σχολεία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ενώ έχει παραδώσει σειρά εργαστηρίων αφήγησης λαϊκών παραμυθιών και αυτοβιογραφικών ιστοριών σε ενήλικες. Από το 2019 είναι συμπαραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής, με θέμα τα λαϊκά παραμύθια και τα παραδοσιακά τραγούδια, «Δωσ’ της φούρλα να γυρίσει» μαζί με την Ελεάνα Χατζάκη. Παραμύθια που έχει επιμεληθεί έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές παραμυθιών των εκδόσεων Απόπειρα ενώ το πρωτότυπο κείμενο της για την παράσταση Ζακυνθινού Λαϊκού Θεάτρου «Τριώ γενιώνε ριζικό, τριώ γυναικών ορμήνειες» εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις Περίπλους.    


Η Ελεάνα Χατζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι αφηγήτρια και πτυχιούχος φιλόλογος με εξειδίκευση στη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Έχει σπουδάσει υποκριτική σε εργαστήρια θεάτρου, φωνητική και κινησιολογία. Η ενασχόλησή της με το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του ξεκίνησε το 2013. Η αφηγηματική της εμπειρία ξεκινάει από το 2014 και μέχρι σήμερα περιλαμβάνει συμμετοχές σε φεστιβάλ αφήγησης ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέψεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία, αφηγήσεις σε κοινωνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Αφηγείται σε κοινό ενηλίκων και παιδιών, ενώ έχει υλοποιήσει προγράμματα αφήγησης σε κέντρα για άτομα με αναπηρία, σε νοσοκομεία, γηροκομεία και κέντρα απεξάρτησης. Από το 2019 σε συνεργασία με την αφηγήτρια Αγγελική Αγαλιανού επιμελείται την ραδιοφωνική εκπομπή «Δώσ’ της φούρλα να γυρίσει» με θέμα τα λαϊκά παραμύθια και τα παραδοσιακά τραγούδια. Τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιεί εργαστήρια εκπαίδευσης ενηλίκων δια ζώσης και διαδικτυακά σχετικά με το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης. Παραμύθια που έχει επεξεργαστεί αφηγηματικά έχουν περιληφθεί σε συλλογικούς τόμους των εκδόσεων Απόπειρα. Παράλληλα, ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή λαϊκών παραμυθιών και ιστοριών ευελπιστώντας να συνεισφέρει κατά τι στη διάσωση αυτού του λαογραφικού, πολιτισμικού και ανθρωπολογικού θησαυρού - του λαϊκού παραμυθιού.