Ποιος έχει την επόμενη ιστορία;

3ωρο εργαστήρι Θεάτρου Playback

Στόχος του εργαστηρίου είναι να μυήσει τους συμμετέχοντες στην τελετουργία του Θεάτρου Playback. Το Θέατρο Playback ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική από τους Jonathan Fox και Jo Salas. Το 2004 το είδος αναπτύσσεται και στη χώρα μας από τον Λάμπρο Γιώτη, ο οποίος δημιουργεί την Playback Ψ, την πρώτη επαγγελματική ομάδα Θεάτρου Playback στην Ελλάδα, η οποία ανελλιπώς έκτοτε δίνει παραστάσεις και προσφέρει εκπαιδεύσεις στο είδος.



Πρόκειται για ένα αυτοσχεδιαστικό είδος θεάτρου, καθώς οι θεατές, με τη βοήθεια ενός συντονιστή, αφηγούνται δικές τους ιστορίες και οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να τις αναπαραστήσουν επί σκηνής. Μια ιστορία/αφήγηση μπορεί να είναι ακόμη και μια λέξη, μια αίσθηση, ένα όνειρο ή ό,τι άλλο επιθυμεί κάποιος να εκφράσει. Οι παίκτες θα δοκιμάσουν την αναπαράσταση των ιστοριών άλλων ανθρώπων μέσω θεατρικών τεχνικών (φόρμες), τις οποίες χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο είδος θεάτρου. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι θα δοκιμαστούν σε όλους τους ρόλους που έχει το θέατρο playback: θα αφηγηθούν εμπειρίες, θα δοκιμάσουν να αναπαραστήσουν αφηγήσεις, θα προσπαθήσουν να ντύσουν μουσικά τις ιστορίες που μόλις άκουσαν.

Καθ' όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου – μέσω των αφηγήσεων βιωμάτων των συμμετεχόντων – μαζί θα αναζητήσουμε την ουσία της κάθε ιστορίας και θα προσπαθήσουμε να τη μετατρέψουμε σε λόγο, κίνηση και ήχο. Το σεμινάριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε επαγγελματία ή ερασιτέχνη ενδιαφέρεται για την αφήγηση και την αναπαράσταση ιστοριών επί σκηνής. Ηθοποιοί ή μη, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, φίλοι της Tέχνης, σας προσκαλούμε να αφηγηθούμε βιώματά μας και να θυμηθούμε ιστορίες, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να… αναπαραστήσουμε με ρόλους, πρόσωπα και γεγονότα, βιώματα και σκέψεις άλλων ανθρώπων! Ποιος έχει την επόμενη ιστορία;

Εισηγητές: Λάμπρος Γιώτης, Χρήστος Θεοχαρόπουλος

Ώρα έναρξης: Σάββατο 17/09/2022 στις 10.00 το πρωί

Διάρκεια: 3 ώρες

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: Ενήλικες 

Βιογραφικά συντελεστών

Χρήστος Θεοχαρόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας (2002) με μεταπτυχιακά στη ‘Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» στο αντίστοιχο Τμήμα Ναυπλίου (2017) και απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης «Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος» (2005). Από το 2002 διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε Δημοτικά σχολεία της Αττικής. Ως ηθοποιός, έχει συμμετάσχει σε παραγωγές που απευθύνονται σε παιδιά κι ενήλικο κοινό των εταιρειών «Μύγα Μες Στο Γάλα», «Παλμός», «Μικροί Πυροτέχνες», «Οίστρος» κι έχει δανείσει τη φωνή του σε διαφημιστικά ραδιοφωνικά μηνύματα της εταιρείας Art Factory.  Ως μέλος της ομάδας Playback Ψ από το 2006, ασχολείται σταθερά με το θεατρικό είδος Playback, έχοντας λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια εμπλέκεται ενεργά στην εκπαίδευση τρίτων στο είδος. Είναι υπεύθυνος των θεατρικών εργαστηρίων ενηλίκων του «Παλμού» (2013 – σήμερα). Το 2020 ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή, εξετάζοντας τη σχέση κουκλοθεάτρου και ενσυναίσθησης στη σχολική Κοινότητα.

Λάμπρος Γιώτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική. Παράλληλα, σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε ένα διάστημα ως ηθοποιός. Τη δεκαετία του 1990 εφάρμοσε μεθόδους θεατρικής έκφρασης και δραματοποίησης για θεραπευτικούς σκοπούς σε ψυχιατρικά πλαίσια στην Ελλάδα (Νοσοκομείο Ημέρας Αιγινήτειου, Κ.Θ. Λέρου, 18 άνω Ψ.Ν.Α.) και το Λονδίνο (Θεραπευτικές Κοινότητες για άστεγα άτομα με εξαρτήσεις και ψυχωσικές διαταραχές). Μελέτησε ειδικά την επίδραση της θεατρικής παράστασης στην επικοινωνία ατόμων με σχιζοφρένεια (Ph.D., University of Hertfordshire, 2002). Στο Λονδίνο εκπαιδεύτηκε ως Δραματοθεραπευτής (PGDip) και μαθήτευσε σε μορφές θεραπευτικού θεάτρου (ψυχόδραμα, θέατρο playback), θεάτρου επινόησης (devised), σωματικού θεάτρου, αφήγησης και αυτοσχεδιασμού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχίατρος και συνεργάστηκε με το Κ.Ψ.Υ. Ζωγράφου, το Πρόγραμμα κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αντιμετώπισης. Διδάσκει σε εκπαιδεύσεις Δραματοθεραπείας, Χοροθεραπείας και Δραματικής Σχολής, είναι μέλος της Ε.Δ.Π.Ε. και Επόπτης Δραματοθεραπευτών. Το 2005 ιδρύει την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», στο πλαίσιο της οποίας συνθέτει την ομάδα «Playback Ψ», την πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου playback στην Ελλάδα. Μαθητεύει στο θέατρο playback στη Νέα Υόρκη κοντά στους ιδρυτές του, Jonathan Fox και Jo Salas και εξελίσσεται σε πιστοποιημένο εκπαιδευτή του είδους (Accredited Trainer, Center for Playback Theatre, N.Y.). Ακόμη, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις επινόησης και θεατρικά έργα.