Φεστιβάλ Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση

Το Φεστιβάλ Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση είναι ένα πολυθεματικό φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει δράσεις όπως σεμινάρια και παραστάσεις πάνω στο κουκλοθέατρο, τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, το playback theater, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ανηλίκων κ.α. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, γονείς και παιδιά, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και γενικά σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τρόπους και τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση για  να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα, να βρουν λύσεις για γεγονότα και καταστάσεις που τους απασχολούν.

Στόχος του Φεστιβάλ της Δρματικής Tέχνης στην Εκπαίδευση είναι η θετική επίδρασή της σε ψυχολογικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο σε παιδιά και ενήλικες.

 

Τι είναι η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση

Η Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση (Drama in Education) αποτελεί μια νέα παιδαγωγική προσέγγιση που εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για να ερευνήσουν τον ρόλο της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση καθώς έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της ως προς τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και η θετική επίδρασή της σε ψυχολογικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο σε παιδιά και ενήλικες. Μέσα από την εκπαιδευτική μέθοδο του δράματος δίνεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα, να βρουν λύσεις για γεγονότα και καταστάσεις που τους απασχολούν.

Η λέξη δράμα έχει ρίζα από το αρχαίο ελληνικό ρήμα δράω - δρώ και ετυμολογικά σημαίνει πράττω. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα το δράμα ήταν αυτό που ξεχώριζε από το έπος και τη λυρική ποίηση διότι με το αρχαίο δράμα οι αρχαίοι Έλληνες αναπαρίσταναν μια ιστορία, ένα γεγονός μπροστά
σε θεατές.

Με τη Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση έχουν ασχοληθεί πολλοί ερευνητές να δώσουν έναν ορισμό αλλά δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να καταλήξουν σε μια σαφή έννοια. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι οι ερευνητές συγκλίνουν στην άποψη ότι μέσω της δραματικής τέχνης και τις θεατρικές τεχνικές επιδιώκεται η βιωματική μάθηση με στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν νέους τρόπους εκμάθησης γεγονότων και καταστάσεων.  

Που γίνεται το φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και όλες οι δράσεις του (σεμινάρια και παραστάσεις) θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Δημοτικό σχολείο Κεφαλαρίου Κορινθίας, έναν πανέμορφο χώρο το οποίο μας παραχωρείται από τον Δήμο Σικυωνίων.

Που βρίσκεται

Μπορείτε να δείτε την πρόσβαση ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Google Maps

Τα άτομα πίσω από το φεστιβάλ

Γκλόρια Χόντια - Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Η Γκλόρια Χόντια είναι θεατροπαιδαγωγός και κατέχει πτυχίο Βρεφονηπιοκομίας του τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας όπως επίσης και μεταπτυχιακό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τίτλο «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση». Εκτός από τις σπουδές της έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού, Σωματικού Θεάτρου, Θεατρικού Παιχνιδιού, Ψυχοδράματος, Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης. Έχει συμμετάσχει ως εμψυχώτρια στο «StymphaliaLakeRun» με θέμα «Ο Κύκλος του Νερού και η Προστασία του Περιβάλλοντος» όπως επίσης έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» στην Κόρινθο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας σε παιδικούς σταθμούς ενώ παράλληλα είναι μέλος της δράσης «Άγγιγμα και Όρια» όπου στόχος της είναι η ενημέρωση, σχετικά με την αυτονομία που μπορεί και χρειάζεται να έχει ένα παιδί σε σχέση με το σώμα του. Επιπρόσθετα σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους όπου η τελευταία της ταινία με τίτλο «Night out» έχει διακριθεί ως φιναλίστ σε αρκετά διεθνή Φεστιβάλ ενώ στο Festival Katharsis έχει βραβευτεί ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους του ενός λεπτού.